Friday, November 10, 2006

Amerikkalainen omenapiirakka (Apple pie)

Pohja:
5 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia tai voita
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
6-8 omenaa
1 1/2 dl sokeria
1/2 sitruunan raastetttua kuorta
1 1/2 tl kanelia
1 tl korianteria
1/2 tl neilikkaa

Voiteluun:
1 muna

Pane uuni 200 asteeseen.

Nypi rasva jauhojen joukkoon. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Pane taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Kuori omenat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Sekoita sokeri, sitruunan raastettu kuori ja mausteet. Lisää seos omenoiden joukkoon ja sekoita.

Jaa taikina puoliksi niin, että toinen puoli on vähän suurempi. Kauli suurempi pala ja aseta piirakkavuokaan (halkaisija n. 25 cm). Naputtele pohjaa ja pane omenat päälle.

Kauli loput taikinasta kanneksi. Pane kansi piirakan päälle ja painele liitoskohdat tiiviiksi haarukalla. Leikkaa kannen keskelle ristiviilto, josta vesihöyry pääsee pois. Taikinan mahdollisilla rippeillä voit koristella piirakan.

Voitele vispatulla munalla ja ripottele päälle vähän sokeria. Paista uunin keskellä n. 30 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut kauniin värin.

Tarjoa piirakka kermavaahdon tai jäätelön kanssa.

No comments: